Sunday, February 26, 2012

Salawat dan Salam

Ketika pertama kali dimaklumkan oleh tuan yang menjemput untuk majlis ini, saya terdiam seketika. Terfikir mahu main yang bagaimana?

Perjalanan

"Jangan risau, ini untuk mengiring budak-budak bersilat, sempena majlis Maulidur Rasul oleh surau di tempat kami. Jadi, ini aktiviti anak-anak di sekitar situ." 

Majlis : Maulidur Rasul 
Tujuan : Mengiringi persembahan silat
Anjuran : AJK Surau An-Nur, Taman Kasih, Kajang

Saya mengangguk. 

Bila tiba hari yang dijanjikan, 25hb Feb, 2012, kami hadir sedikit lambat. Namun majlis masih belum dimulakan. Lega rasanya. Setibanya di sana, kami disambut oleh Sdr Mazhar yang menjemput kami bergendang. Kami berbual-bual dan pekena nasi lemak dahulu. Kemudian baharulah kami bergendang. 

Selesai tugas kami, giliran adik-adik dari Ribat (tidak ingat dari mana), mendendangkan alunan selawat, burdah dan sebagainya. Untuk seketika, kami duduk di dalam surau dan mahu menikmati pula persembahan mereka yang jarang kami temui.

Tidak lama kemudian kami beransur. Cuma, yang menariknya majlis ini adalah kami ditempatkan di dalam sisi bangunan surau untuk bergendang. Apabila melihatkan ini, saya mula teringat cerita seorang rakan yang pernah melawat Pakistan. Cerita beliau, di masjid sana, alunan zikir, selawat, nasyid diiringi oleh paluan gendang (seakan rebana, atau mungkin gendang muka sebelah) tanpa dilarang oleh pihak masjid. 

Mungkin di sini belum mencapai tahap yang sebegitu. Wuallahua'lam.


 
  Grup Ribat
 
 

p/s : Terima kasih kepada pihak Surau An-Nur, Taman Kasih, Kajang, terutama sdr Mazhar yang menjemput kami untuk bermain.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP