Friday, June 1, 2012

Surat Perlantikan Tenaga Pengajar Gendang Silat

Surat dari SMS Alam Shah, Cheras
(Sila klik gambar untuk besarkan saiz)

Surat perlantikan dari SMS Alam Shah sebagai tenaga pengajar gendang silat. Kepada rakan-rakan yang mengajar sekolah, perlu adanya surat yang sebegini sebagai hitam putih dan tanda seriusnya pihak sekolah untuk mengambil sebagai tenaga pengajar gendang silat sama ada untuk kelab atau ko-ku.

Dan lebih elok, kiranya dirincikan dari aspek, hari, tarikh dan cara pembayaran supaya tidak timbul masalah di belakang hari. Moga-moga ia menjadi contoh dan panduan kepada rakan-rakan lain yang dilantik menjadi tenaga pengajar tak kira di mana. Hatta pertubuhan silat juga sepatutnya wajar mengeluarkan surat rasmi yang sebegini bagi memperlihatkan keseriusan mereka.

Kalau tidak, masyarakat Melayu akan terus memandang sepi pada permainan ini dan meremehkan, dengan andaian bahawa permainan gendang silat ini tidak lebih dari mengiringi orang bersilat dan bersifat kekampungan. Mengapa dalam urusan silat, orang mahu profesional? Kenapa dalam urusan memanggil tenaga pengajar gendang silat tidak boleh dilakukan secara profesional?

Kebanyakan yang berlaku sekarang adalah main panggil pakai 'air liur' sahaja. Sekiranya ada apa-apa perkara berlaku, jurulatih juga yang akan menjadi mangsa. Lainlah sekiranya dari orang luar (bukan badan Kerajaan, NGO, Persatuan, Pertubuhan atau Swasta) yang memanggil, itu tidak termasuk.

Saya katakan begini supaya ia akan menjadi titik-tolak kepada rakan-rakan lain tidak kira dari kumpulan dan aliran mana; agar ia menjadi panduan kepada mereka yang mahu mengambil jurulatih gendang silat. Kalau tuan-tuan tidak memartabatkannya, siapa lagi?

- Khairul -

p/s : Rujukan - sini

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP