Thursday, September 15, 2011

Majlis Makan Malam Jabatan Ukur Diraja Malaysia : 14 Sept 2011

Barisan penggendang

Agak lama juga KGGK tidak menerima jemputan bergendang. Namun kali ini, melalui Sdr Saiful, KGGK mendapat undangan untuk bermain di Hotel Istana bagi majlis makan malam Jabatan Ukur Diraja Malaysia. Menurut agenda majlis tersebut adalah kerana penganugerahan dan penggunaan perkataan 'Diraja' bagi jabatan tersebut. Lokasi hotel pula terletak di tengah-tengah alam. Sesak kalau datang lambat, maka dengan itu, jam 4 saya dan sdr Bulat sudah berdesup ke sana. Dalam perjalanan hujan renyai-renyai. Saya dan Bulat singgah dulu ke kedai mamak sementara menantikan rakan yang lain. Tidak lama kemudia, Cikgu Ramli, Mat Arip dan Soufikh sampai.

Kami berbual-bual sementara menantikan maghrib. Selepas solat, kami terus bersiap-siap, kerana dijangkakan Tuanku Sultan Selangor akan sampai lebih kurang jam 8.30 malam. Namun hanya jam kurang lebih 9.00 baharulah majlis bermula. Kali ini kami hanya bermain irama Gendang Besar (gendang keling) bagi mengiringi Tuanku masuk ke kamar utama hotel. Sesudah itu, kami berehat untuk jangka masa yang agak panjang sementara menantikan persembahan yang kedua.

Bro Saiful yang best!

Sesi menyantap

Memandangkan pihak penganjur tidak menyediakan tempat kami untuk duduk seperti yang dijanjikan, kami hanya berdiri di belakang dan akhirnya berehat di dalam bilik yang disediakan. Hampir sejam lebih juga, baharulah acara penyampaian watikah dilangsungkan. Lebih kurang jam 11 malam baharulah acara kami selesai. Perlahan-lahan kami beransur pulang. Keletihan dalam menanti menyebabkan kami tidak mengeteh seperti biasa.

Apa-apa pun ia adalah acara yang memberikan kami pengalaman baru. Terima kasih diucapkan kepada Sdr Saiful yang menjadi pengurus kami pada malam itu, pihak Jabatan Ukur Diraja Malaysia dan semua yang terlibat dalam menjayakan majlis tersebut.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP