Friday, June 25, 2010

Gendang Silat Pahang

Entah kenapa malam ini saya tergerak hati untuk mencari maklumat tentang gendang silat Pahang. Ya, mungkin juga saya teringat kampung di sana. Sudah lama tidak balik. :(

Saya salin dan letakkan di sini sebagai tatapan dan memautkan ke lama asalnya. Takut juga nanti akan hilang begitu sahaja dari internet dan blognya ditutup.

Gendang Silat Pahang
------------------------------

Gendang Pahang versi Kg Batu Sawar

EN Mat Nor dan Mat Gedohok

Uncle Satan

Para Pelapis Gendang Pahang Batu Sawar

"Ia merupakan seni tradisi yang mendapat pengaruh Islam yang mendalam. Muzik ini dipercayai dibawa oleh Dato’ Purba Jelai dan penyebarannya dilakukan oleh tiga generasi. Gendang Pahang mempunyai lagunya yang tersendiri dikenali sebagai Bujang Hilir. Muzik ini dimulakan dengan rentak pembukaan dan di akhiri dengan rentak membunuh atau rentak mati di samping rentak-rentak yang lain. Gendang Pahang dimainkan ketika majlis perkahwinan dan adat istiadat istana serta untuk mengiringi persembahan silat dan Tarian Inai. Alat muzik yang digunakan ialah gendang anak, gendang ibu dan gong. Gendang Pahang tidak terhad kepada golongan lelaki sahaja kerana wanita juga terlibat dalam kesenian ini." Petikan untuk definisi ini telah diambil dari lama blog Muzik Tradisional di sini.

Di Kampung Batu Sawar kumpulan gendang Pahang ini dianggotai oleh 3 sekawan yang diketuai oleh En Mat Nor, Uncle Satan dan juga Mat Gedohok. Mereka adalah antara golongan yang cuba menghidupkan kembali seni tradisional yang semakin dilupakan pada masa ini.

Menurut kata En Mat Nor, kumpulan Gendang Pahang Batu Sawar ditubuhkan pada sekitar 2007. Sekerang ini terdiri dari dari 3 pemain. Kumpulan ini memiliki 2 gendang dan 1 Gong dan akan ditambah lagi mengikut penerimaan masyarakat Kg Batu Sawar. Menurut beliau lagi, anak anak muda Kampung Batu Sawar juga telah menunjuk minat yang tinggi dalam mempelajari permainan seni tradisional Gendang Pahang ini. Dengan ini ianya menunjukan satu peringkat postif yang maner muzik tradisioanal masih lagi diterima pada masa kini.

Menurut penduduk kampung Batu Sawar, Suatu ketika dahulu, Permainan gendang Pahang ini diiringi dengan Silat Pulut dan Juga tarian piring. Ianya sering dimainkan di majlis-majlis kenduri perkhawinan dan juga keraian kampung. Namun begitu ianya seakan ditelan zaman. Dengan usaha 3 sekawan ini diharap dapat menghidupkan kembali sesuatu yang telah lama hilang. (artikel ini pula dari blog Perpustakaan Desa PNM Batu Sawar)

Ulasan - Gendang silat Pahang tidak mempunyai serunai. Hanya gendang ibu, anak dan gong sahaja. Harapan saya agar ia dapat dipelajari oleh anak muda di sana agar ia tidak ditelan zaman dan hilang begitu sahaja.

lagi gambar pemain gendang silat Pahang
(dari laman fotopages anak Pahang)

p/s : Kalau ada sesiapa yang mempunyai maklumat tentang gendang silat Pahang, sila emel gemalakasturi@yahoo.com

1 comments:

azman29 June 25, 2010 at 4:48 PM  

salam .. berbesarhati menerima kunjungan sdr .SSMP pun sedang berusaha menyegarkan semula permainan gendang silat pahang.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP